Jídlo a pití

Karibská kuchyně je díky směsici vlivů různých druhů afrických, evropských a domorodých kuchyní velmi rozmanitá. Britové, Španělé, Francouzi, Holanďané a Afričané, ti všichni se v Karibiku postupně usidlovali a samozřejmě ovlivňovali i způsob přípravy jídla a pití.

Snad nejtypičtějším jídlem Jamajky je tzv. jerk kuře, tedy pečené kuře v delikátně kořeněné jamajské omáčce. Kuře na tento způsob najdete na doslova na každém místě. V omáčce jerk se kromě kuřat připravuje i kozí a hovězí maso.

Jamajská kuchyně je dále charakteristická velkým množstvím pokrmů z ryb a dalších plodů moře. Pochutnat si zde můžete na právě vylovených langustách, chobotnicích, ústřicích a desítkách druhů ryb. Jelikož se Jamajka nachází v tropickém pásmu, je místní kuchyně bohatá rovněž na tropické druhy ovoce, zeleniny a koření. Jamajka je proslulá i svými dezerty. Velikonoční pečený kořeněný chléb Bulla, podávaný se sýrem a jamajská vánoční třešňová buchta s hrozinkami a skořicí patří k místním delikatesám.

Za vydatný oběd nebo večeři zaplatíte v lacinějších restauracích okolo 10-15 USD. Lepší restaurace si za oběd účtuji přibližně 20 USD a v těch nejluxusnějších se Váš účet může vyšplhat až na 50 USD za hlavní jídlo. Ceny jídel ve rychlých občerstveních jsou o něco nižší než v restauracích a dobře se najíst se zde lze i za cenu nižší než 10 USD.

Největšího věhlasu z jamajských nápojů dosahují bezesporu jamajský rum a jamajská káva. Káva je pěstována v hornatém vnitrozemí Jamajky a její odrůda Blue Montan v současnosti patří k nejlepším kávám světa. Jamajský rum vyráběný z místní cukrové třtiny je snad ve světě ještě známější a oblíbenější než jamajská káva. Rum je nejoblíbenějším nápojem na ostrově a často se používá k přípravě různých druhů tropických koktejlů. Pro milovníky pivního moku má Jamajka v nabídce místní ležák Red Stripe.